Connecting the dots

Nogle gange hænger tingene bare sammen på en ganske særlig måde. Det var den oplevelse, jeg gik hjem med i går, da vi havde sommermøde med Bestyrelseskvinder i Vest hos Plantorama i Egå. Min begejstring for bestyrelsesarbejde, for flere kvinder i topledelse, inspirerende detailhandel og strategiarbejde gik pludselig op i en højere enhed.

Aftenen havde været planlagt længe. Allerede da vi i bestyrelsen så tegningerne til, hvad der skulle blive Danmarks mest inspirerende Plantecenter, havde Peter Vang Christensen, Administrende Direktør og Ejer af Plantorama, og jeg lavet en aftale om, at der ville blive god mulighed for at invitere min netværksgruppe Bestyrelseskvinder Vest på besøg i det nye store mødelokale, som kigger ud over hele plantecenteret.

Jeg har haft fornøjelsen af, at være en del af Peters bestyrelse de sidste fire år, og jeg har fulgt den spændende udvikling firmaet har været igennem mod at blive en landsdækkende detailkæde med kunden og oplevelsen i centrum. Jeg er en stor fan af hele Plantorama-teamet, og jeg er super glad for at havde fået lov til at være med på en ekstremt spændende og værdifuld rejse.

Casen Plantorama – den værdiskabende bestyrelse
Målet med aftenen var først og fremmest at få en konkret case på dagsordenen, men også at fortælle om en SMV virksomhed, hvor ejerlederens ambitioner er mange, men også hvor lysten til at inddrage andre i at realisere dem er åbenlys.

Peter Vang Christensen har siden overtagelsen af Plantorama brugt sin bestyrelse aktivt og har over tid udvidet den til at dække lige netop de kompetencer, som har været afgørende for virksomhedens strategiske udvikling.

Sådan kom jeg selv ombord – retailer med speciale i marketing, onlinemarketing og salg og indsigt i den kvindelige kundeprofil. Og sådan er bestyrelsen efterfølgende også blevet udvidet med yderligere kernekompetencer omkring omni-channel og onlineservicedesign.

Organisationen har også været under markant udvikling fra en klassisk analog retail marketing organisation til et moderne retail marketing team med stærke SOME og SEO kompetencer og fuld fart på content, storytelling, events, loyalitet, local relevance og meget, meget mere. Også ledelsesmæssig og kompetencemæssig er Plantorama i færd med at tage det næste skridt mod en omnichannel organisation med fuldt kompetence-sæt på hele e-com og servicedesign området. Det er vist det, man på godt nudansk kalder ”transformation”, men som her bare handler om at være ambitiøs på egne og kundernes vegne.

En præsentation af hele det nye plantecenter i EGÅ kombineret med en introduktion til, hvordan det foregår ”behind the scenes” med rapportering, KPI’er, organisering og ledelse var vigtige take aways. Et klart indtryk af en virksomhed med professionelle værktøjer til at holde styr på butikken, men også en virksomhed, som investerer i det, man tror på – smukt anlagt og beplantet parkering, ganske særlige kundetoiletter, ekstra rengøring, børnelegepladser, god kaffe, solenergi og regnvand, medarbejderudvikling og egen akademiuddannelse for ledere og meget mere – meget som ikke kan gøres op i penge eller har en egen ROI.

Bestyrelseskvinder med fokus på strategiimplementering
Den anden halvdel af programmet gik ud på, at alle skulle medbringe deres favorit bestyrelsesværktøj. I lyset af at gruppen, der var samlet, udgør CEO’s, selvstændige, partnere, og andre C-level positioner i både store og mellemstore østjyske virksomheder, var det interessant at se, hvad aftenen ville bringe.

Tankevækkende var det. Størstedelen af de værktøjer, som blev delt under denne workshop, handlede om bestyrelsens arbejde og støtte til udarbejdelsen af strategien og ikke mindst implementeringen af den.

Med afsæt i at over 70% af strategier ikke bliver implementeret, var det tankevækkende at lige netop dette var fokus for de deltagende bestyrelseskvinder. Med andre ord – her var der rigeligt af gode tips og konkrete værktøjer til, hvordan bestyrelsen stiller skarpt på rapportering, opfølgning og det at sikre, at strategien kommer i mål.

Det er jo lige netop det, det handler om
For mig handler bestyrelsesarbejdet IKKE om positionen eller magten i bestyrelseslokalet. Det handler til enhver tid om, hvordan man kan bidrage med at støtte og hjælpe virksomheden til det næste skridt. Og på samme måde har mit arbejde med netværket Bestyrelseskvinder handlet om, at få flere kvinder interesseret i bestyrelsesarbejdet – fordi det er hamrende interessant og giver mulighed for at bidrage – noget rigtig mange kvindelige ledere savner.

Aftenen var en af de små gaver, man kan være heldig at få en gang imellem. Da jeg kørte hjem var det åbenlyst. Her var en flok kvinder, som på kort tid har taget bestyrelsesansvaret til sig og drives af at skabe resultater, der hvor de er.

Dem skal vi have nogle flere af.

Og 1000 tak til Peter og teamet for at lægge hus og historie til aftenen.

Plantorama – en super case på at strategi med hjerte giver så meget mening.

Læs indlægget på engelsk her