Kære CEO - læn dig tilbage og lyt

Jeg ved ikke noget bedre. At blive taget i hånden og guidet hen til lige netop den butik, den forlystelse, det hjørne af en hjemmeside eller den app, som hjælper mig videre til den ultimative kundeoplevelse – øjeblikket hvor jeg bare kan sige JA TAK eller KØB.

Indrømmet – jeg er forbruger med stort F og kan være nem at lokke. Men jeg spotter også en dygtig marketeer på distancen. Jeg ved godt, hvordan de tænker. Jeg har selv været en af dem, og jeg kender deres greb. Og jeg har stadig en stor interesse og respekt for faget.

Faktisk så meget, at jeg via min rolle i Momento Consultings bestyrelse har været med til at udvikle den årlige cmo survey, som tager temperaturen på, hvad der har den højeste prioritet hos de marketingansvarlige.

Survey’en har været gennemført de sidste fire år og har indsamlet viden om, hvad der optager landets dygtigste marketeers. Med afsæt i analysens findings år for år, er der kørt workshops, holdt foredrag og udviklet skræddersyede kurser og processer, som adresserer udfordringerne. Vi ser dog en interessant tendens, som kræver den øverste ledelses bevågenhed. Og det hænger rigtig godt sammen med den overordnede udvikling inden for området.

Marketing i spil i strategien

Marketing som disciplin har ændret sig markant de sidste 20 år. Teknologien har revolutioneret hele faget og de kompetencer og det mindset, som er nødvendigt.

I dag handler det om data, analytics, automation og multi-alt-muligt. IT-arkitektur, integrationer og behovet for procesunderstøttende digitale værktøjer og løsninger er støt stigende. Marketingansvarlige kan ikke længere nøjes med kreative kampagner og koncepter i diverse medier.

Succesfuld marketing er i dag dybt afhængige af at tænke ind i et hav af andre interne processer. Marketing som domæne har et markant stigende behov for at indgå i brede tværorganisatoriske sammenhænge. Det forstår den moderne marketingleder. Og det skal den fremtidssikrede ceo… og bestyrelsesformand også.

De sidste års cmo surveys bekræfter, at marketinglederne er optaget af det tværorganisatoriske samarbejde, og også at de i stigende grad skal lede op ad. De dygtigste marketeers har forstået, at de skal i bedre med på de indre linjer samtidig med, at de bringer kunderejsen og kundeperspektivet i spil i virksomheden. Med den erkendelse burde det være nemt at række hånden op og bringe marketing i spil i strategien – så kunderne kommer mere i fokus. Det er det, de fleste strategier råber på.

Så enkelt er det desværre ikke.

Tid til en kaffepause

Forståelsen for at cmo’en rækker ud til it, økonomi, salg, kundeservice og andre afdelinger for at sikre den gode kunderejse, er alt for sjældent forankret højt nok i organisationen. Alt for få ceo’s bruger tid og fokus på at engagere og integrere dette arbejde på direktions- og bestyrelsesniveau. Det er ikke kun min egen oplevelse. Det er det, cmo’erne fortæller, når vi spørg dem.

Så kære ceo – det er på tide at invitere dig selv på kaffe hos din marketingleder.

Læn dig tilbage. Lad være med at tro, at du ved, hvad marketing handler om i dag. Lyt til, hvad han eller hun har på hjertet, og hvilke muligheder fremtidens marketing faktisk kan bidrage til.

Find ud af og forstå, hvordan marketing kan bidrage til en styrket sammenhængskraft på tværs af funktionssiloerne og få kunderne, brugerne og markedet endnu tættere på kerneforretningen.

Det var en god ide før covid-19, og det er det i høj grad også, når verden begynder at blive mere normal, og vi igen begynder at agere på normale markedsvilkår.

Go’ kaffepause!